Store kvinnelige håndballspillere

Norge er en av de store i håndball, og har sterkere spillere som vokser opp. Håndball er det kjæreste på tv og nordmenn er lidenskapelig opptatt av håndballjentene. Allemannseie, respekt og stor status regjerer mellom folket og spillerne. Mange idoler og mange unge som ønsker å bli som dem.

Cecilie Leganger

Målvakten som erobret verden. Hun begynte håndball da hun var 13, men allerede som 18 åring vant hun Europeisk Mesterskap. Hun har senere mottatt edleste metaller i Verdensmesterskap, Europamesterskap, Dansk Eliteserie, Champions League og flere. Hun har spilt for utenlandske storlag som Krim Ljubljana, Slagelse DT, og FCK Håndbold. Kåret som “Årets Håndballspiller i Verden” i 2001. I 2007 vant hun “Årets Spiller i Danmark”. Hun la opp i 2014 og bruker kreative talenter som komponist.

Felles for alle håndballspillere, oppvarming i håndballen, som er like viktig som selve treningen. Det var mye lek å se når håndballjentene varmet opp. Morsomme kvaliteter som ikke alltid kom frem i stunder som mesterskap!

Gro Hammerseng-Edin

En ledertype av utrolig kvalitet. Gro startet håndball som tiåring i Gjøvik. Hun kommer fra sports-glad familie. Hun har rike prestasjoner og medaljer i alle valører. Hun har vunnet “Most Valued Player” og “Best Playmaker” flere ganger. Hun ble  kåret som årets lagspiller flere ganger og “beste forbilde” på Idrettsgallaen i 2007. I 2018 ble hun første kvinnelige deltaker som vant Mesternes Mester.

Tonje Larsen

Hun sees som den mest komplette utespiller gjennom alle tider, og beviste det stadig ved å takle flere posisjoner. Hun har flere medaljer fra Norges-, Europeisk- og Verdensmesterskap. I dag jobber hun som trener på Wang Toppidrett i Tønsberg kombinert med trenerjobb for Flint.

Kjersti Grini

Hun begynte med håndball som ung jente og har flere klubb forhold bak seg. Hun er kjent for harde kast som senket keeperen. Hun har utallige medaljer av alle typer. Hun er kåret som “Årets Spiller” og har rekorden for flest mål for Norge gjennom alle tider.

Rollemodellen Marit Breivik

Marit Breivik er personen alle i Norge vet hvem er. Hun er født i 1955 i Trøndelag. Viktige egenskaper fra oppveksten er inspirasjon, oppmuntring og trygghet. Hun tok disse med seg i utdannelse og ledelse. De kjennetegner hennes lederstil. Hun er utdannet kroppsøvingslærer og jobbet flere år i skolen.

Aktiv oppvekst og liv

Marit Breivik var håndballspiller, og har NM gull og seriemesterskap med Skogn Idrettslag. Hun har enhåndballhistorie som er imponerende som spiller og trener. Som  håndballjentenes trener ble hun fort vant til en mannsdominert verden. Hun jobber for kvinners aktivitet i trenerroller. Som regel gir kvinner opp etter sin sportskarriere og familieliv blir prioritert. Kvinner beriker miljøet og er viktige ubrukte ressurser. Involvering og ansvar er fokusområder for spillere og trenere. Norge fortsetter håndball suksessen med ny leder.

Håndballjentene

Lederskap-stilen er preget av engasjement og medvirkning. Effekter av hennes tro på spillerne var synlig i utøvernes fremgang. Vilje til å forsøke nye ting og være åpen for innspill ga viktige gevinster. Hun brukte idrettspsykolog for temaer hun ikke hadde fullt tak på. Hun er flott eksempel med mer enn 30 år i fysisk fostring. Hun skaper sammenslutninger og forbindelser på tvers av all idrett, profesjonelle utøvere, sport og samfunn. Hennes filosofi om lagorientering, dedikasjon og medvirkning er i live idag. Utøvernes flotte prestasjoner er beviset.

Utmerkelser og prestasjoner

Prisen som “Årets trønder” ble tildelt i 2007. Hun har sportslige medaljer av edleste metall fra EM, VM og OL. I sin 15 årige lederjobb for landslaget fra 1994 til 2009 tok hun 13 internasjonale mesterskap. Hun ble kåret til “Årets trener” under Idrettsgallaen i 2001, 2004, 2007 og 2009. Hun fikk Olavstatuetten i 2008. Statuetten er øverste utmerkelse innen idrett i Trøndelag. Ingen annen har hatt samme gull-suksess med norsk idrett.

I 2009 ble Marit Breivik utnevnt ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for “innsatsen som rollemodell i norsk idrett “.

Hun er i dag assisterende toppidrettssjef og sommeridrettssjef i Olympiatoppen.

Håndball på internett

Selv om vi har lett for å tenke at det mest spennende med håndball er våre egne håndballjenter, skjer det mye morsomt i resten av håndballverden også. Hadde det ikke vært fint å ha muligheten til å se noen av disse andre kampene også?

Strømming og drømming

Live-streaming av sport og idrett har blitt mer og mer vanlig de siste årene, i takt med at flere og flere benytter seg av ulike elektroniske enheter for å nyte sport. Spesielt kamper som foregår i utlandet, hvor det ikke er sikkert at man finner verken kampen eller resultatene i norske medier. Dette har åpnet for en helt ny måte å underholdes av sport og idrett på, siden det nå på ingen måte trenger å heftes av landegrenser. Det eneste som kan stanse deg nå, er en dårlig bredbåndforbindelse.

Hold deg oppdatert hele tiden

Noe av det som kan gjøre sport ekstra spennende, er jo å gjette hva resultatet kan bli, hvem som scorer flest mål, eller kanskje hvor mange gule kort som blir delt ut i løpet av kampen. UNIBET tilbyr god underholdning på sin hjemmeside, der du kan streame håndballkamper fra hele verden i ro og mak. Skal du følge med på flere kamper samtidig, kan du med letthet veksle mellom dem i nettleseren din, samtidig som du har full oversikt over dine satsinger.

Det som er så fint med å streame håndballkamper på nett, er at du kan få med deg hva som skjer helt live, selv når du er på farten. Da kan du si at du fulgte med når det norske kvinnelandslaget ble slått ut av EM, for du hadde det jo på mobilen! Men hvorfor begrense seg til EM og VM? Eller til kamper der Norge spiller? Gjennom live-streaming får du tilgang utrolig mange kamper i ulike ligaer. Istedenfor å sitte å søke på nett og vente på resultatene fra kamper som foregår i utlandet, får du resultatet med en gang det skjer. Når man ikke lenger er avhengig av de tradisjonelle mediene for å få de resultatene man så sårt venter på, blir det både morsommere og potensielt mer innbringende å følge med på håndball.

Håndball fra A til Å

Banen

En håndballbane er 40 x 20 meter, med ett mål på hver kortside. Keeperen har et domene formet som en halvsirkel på 6 meter i diameter, der ingen andre spillere har lov til å befinne seg. Overtredelse kan føre til straffe. Store deler av kampen foregår ved at spillerne løper frem og tilbake over banen, der de veksler mellom forsvar og angrep. Det er derfor en veldig fysisk utmattende idrett, og toppspillere må være i svært god form.

Ballen

Det benyttes ulike størrelser på ulike alderstrinn, men den er i alle tilfeller mye mindre enn en fotball, siden det er meningen at man skal kunne holde den i én hånd. Størrelsene går fra 0-3, der de minste brukes av barn fra 7-11 år, og den største av gutter og menn over 16 år. For å få bedre grep på ballen har det vært vanlig å benytte seg av klister. Dette er ikke lenger tillatt for spillere som er under 16 år, men brukes nok i varierende grad utenfor konkurranser. Bruk av klister har vært oppe til debatt en rekke ganger. Litt av grunnen til det er slitasjen det fører til på både utstyr og idrettshaller. Enkelte har tatt til orde for at bruk av klister burde fases ut av idretten, noe mange spillere ser mørkt på siden dette er noe de har blitt vant til å bruke.

Spillerne

I håndballens spede begynnelse var det 11 spillere på hvert lag, slik at de var så mye som 22 spillere på banen, men da var også banene større. Nå har antallet sunket til 7 spillere på hvert lag. Først og fremst har du målvakten eller keeperen, som skal passe på målet. Det er ikke dermed sagt at keeperen ikke kan score mål. Cecilie Leganger hadde et legendarisk mål mot Sør-Korea i 2014, da hun rett og slett løp fra sitt eget mål for å sette ballen rett i mål.

De andre spillerne på banen er midtbacken, sidebacken, strekspillerne og vingene. I motsetning til keeperen må disse spilleren holde seg utenfor halvsirkelen som dekker området foran mål, bortsett fra at de har lov til å fange ballen så lenge den er i luften. I tillegg kan spillerne bare ta tre steg så lenge de har ballen i hendene. Etter det må de enten kaste den til en annen spiller, eller stusse/dunke den i bakken. De har heller ikke lov til å stusse ballen to ganger uten å bevege beina.

Straffer

Spillerne blir straffet av dommeren på banen dersom de bryter reglene. Det kan være gult kort, to-minutter eller rødt kort. Sistnevnte kan også gis til trenere og lagledere, og innebærer at vedkommende må fjerne seg fra kampen umiddelbart. Vanligvis får man rødt kort etter at man har fått tre to-minutter, men ved alvorlige overtredelser kan man også gå direkte til rødt kort.

To-minutter er ved alvorlige regelbrudd, som ofte vil si at det har skjedd en fysisk konfrontasjon med en motspiller. Dette resulterer i at spilleren må sitte to minutter på benken. Gult kort deles ut ved mindre regelbrudd, og er å regne som en advarsel. Gjentatte advarsler vil føre til rødt kort. Samtidig kan også det andre laget få en fordel i form av frikast, som vil si at det er de som starter med ballen, eller straffekast, som er et frikast direkte på mål.

Den viktige oppvarmingen

Oppvarming er en svært viktig del av enhver type sport eller idrett. Hensikten med oppvarming er å få kroppstemperaturen til å stige, slik at blodet lettere kan strømme gjennom årene. Dette gjør at minimerer risikoen for skader, siden musklene blir mer tøyelige og bøyelige. I tillegg fører det til økt oksygenopptak gjennom blodet, siden blodet strømmer lettere gjennom årene. Dette er med på å øke både prestasjon og nøyaktighet i bevegelsene man utfører i hovedaktiviteten.

Oppvarming i håndball

Håndball er en relativt hard sport, der hele kroppen engasjeres gjennom løping og kasting av ballen. Innenfor denne sporten er det knærne, skuldrene og anklene som er mest utsatt for skader, og oppvarming burde derfor fokusere spesielt på disse områdene. At disse områdene er mest utsatt, har sammenheng med de bevegelsene man gjør i håndball. Det er mye løping frem og tilbake, med brå bevegelser for bena om man plutselig må endre retning veldig brått. Dette er belastende for knær og ankler. Skuldrene er mye utsatt siden hele armen og skulderen er med når man utfører et skikkelig kast med ballen.

Klassisk oppvarming i håndball består av at spillerne løper frem og tilbake på banen, mens de svinger på armene. Dette gjelder imidlertid ikke for keeperen, som i hovedsak varmer opp gjennom skuddtrening. Det vil si at en annen spiller skyter mot mål mens keeperen prøver å forsvare målet.

Et annet viktig aspekt ved oppvarmingen i håndball, er å bli kjent med klisteret på ballen. Klisteret brukes for å få bedre grep på ballen, og er tillatt i klubber fra og med femtenårsalderen. Siden det finnes ulike typer klister, og egenskapene til klisteret blir påvirket av temperatur, er det viktig at alle spillerne tester hvordan klisteret føles på ballen før kampen starter.

Lekne alternativer til oppvarming

Hvis man har å gjøre med litt yngre spillere, kan det lønne seg å gjøre deler av oppvarmingen til en lek. Et morsomt alternativ til oppvarming kan for eksempel være å spille stikkball. Dette er ikke et lagspill, men alle mot alle. Det er om å gjøre å få tak i ballen, og når du har ballen skal du prøve å treffe (stikke) andre spillere med den. De som blir truffet må jogge runder rundt banen, helt til den som de ble truffet av, får et stikk. Et alternativ av denne leken er at den som blir stukket må sette seg rett ned, og derfra prøve å få tak i en ball for å stikke noen andre, og på den måten bli fri.

Spillere innen herrehåndball

Selv om det norske herrelandslaget enda ikke har utmerket seg internasjonalt på samme måte som kvinnelandslaget, har vi noen mannlige spillere som kan kalles toppspillere. Det som er interessant med spillere på herrelandslaget, er at de fleste spiller for utenlandske håndballklubber ved siden av. Her får du presentert en håndfull mannlige håndballspillere, av både nyere og eldre dato.

Frank Løke

Løke er kanskje mest kjent for å kle av seg på TV, nå nylig da han skapte overskrifter etter et nakenstunt i «Skal vi danse». Han er imidlertid fortsatt en aktiv håndballspiller, selv om han ikke lenger spiller på landslaget. Karrieren hans innenfor håndball har i stor grad utspilt seg i utlandet, der han har spilt for klubber både i Tyskland, Danmark og Sveits. I dag er han strekspiller for Rune Håndball i Norge, der han spiller i eliteserien. Han startet på landslaget i 2001, og spilte 167 kamper fra 2001-2010.

Kristian Kjelling

Kjelling er i dag bakspiller for Drammen Håndballklubb, og er kjent som en av de beste mannlige håndballspillerne gjennom tidene. Akkurat som Løke debuterte han på landslaget i 2001, men har ellers hatt store deler av karrieren sin i utlandet. Som en av datidens yngste profesjonelle håndballspillere ble han toppscorer i den spanske ligaen for Ademar Leòn. I 2005 ble han en del av norsk håndballhistorie, da han ble tatt ut på verdenslaget, noe bare to andre mannlige håndballspillere hadde opplevd før.

Bjarte Myrhol

Myrhol har spilt håndball både i Ungarn og i Tyskland, og spiller nå for Skjern Håndboll i Danmark, i tillegg til det norske herrelandslaget. Der var han kaptein for laget som tok VM-sølv i 2017, og fikk samme år utdelt prisen for «Årets forbilde». Han ble rammet av testikkelkreft i 2011, men var tilbake på banen igjen bare to måneder etter operasjonen. I dag regnes han som en av veteranene på banen, og er landslagskaptein for det norske herrelandslaget.

Ole Erevik

Erevik er en keeperveteran fra Stavanger, som i likhet med flere andre toppspillere i stor grad holdt seg til utenlandske klubber. Han ble med på det norske herrelandslaget i 2001, og frem til 2012 var han stort sett på benken, som reserve for keeperen Steinar Ege. Han spilte nesten 15 sesonger som keeper på toppnivå, med både spanske, tyske og danske håndballklubber på lista, før han la opp i 2018. Landslaget forlot han i 2017, etter at han hadde vært med på å ta sølvet i VM.

Håndball for de minste

Håndball for barn og unge er utbredt over hele landet, og klubbene har relativt strenge føringer som skal sikre de unge spillernes fysiske og psykiske helse. I konkurranser deles barna opp i tre aldersgrupper: 6-9 år, med fire spillere på hvert lag; 11-10 år, med seks spillere på hvert lag; og 12 år, med syv spillere på hvert lag. I motsetning til voksenhåndball, er det i barnehåndball lite fokus på å vinne. Målet er faktisk at kampene skal være så jevne som mulig, slik at det er morsomt å spille for alle som er på banen.

Prinsipper i barnehåndball

Et av de viktigste prinsippene i barnehåndball, er at alle som ønsker det skal få et godt tilbud tilpasset sitt ferdighetsnivå. Dette skal være inkluderende og fokusere på mestring, ikke på konkurranser og hvem som er best.

På denne måten bygger man ekte treningsglede, og fokuserer mer på bevegelse enn på teknikk. Det kan derfor lønne seg å dele barna inn i mindre grupper, slik at hvert barn får mest mulig kontakt med ballen.

Fremfor å ha et fokus på spill, så er det altså et poeng at det heller skal være lek og moro. Det vil si at det ikke vektlegges bestemte bevegelser, teknikker eller øvelser, men heller på å være i kontakt med ballen og å bli komfortabel med dette. Her kommer man mye lengre med ros enn med ris! Det har ingen hensikt å kritisere koordinasjonen til en syvåring, for dette er noe som kommer med tiden og med trening.

Gutter og håndball

Håndball har på mange måter vært en kvinneidrett, og rekruttering av gutter i håndball kan være utfordrende. Det er imidlertid ingen grunn til at gutter ikke skal spille håndball! Det kan være like morsomt for gutter som for jenter, siden hovedpoenget er å ha det morsomt i aktivitet med andre barn. Klubber som ønsker flere gutter, burde rette fokus mot nettopp dette, og oppdrette et eget guttelag. Det har faktisk blitt mer fokus på å få gutter inn i håndballen de siste årene, blant annet med kampanjen «De tøffe gutta spiller håndball» i 2016. Det gjenstår å se om kjønnsbalansen vil rette seg opp de neste ti årene.