Den viktige oppvarmingen

Oppvarming er en svært viktig del av enhver type sport eller idrett. Hensikten med oppvarming er å få kroppstemperaturen til å stige, slik at blodet lettere kan strømme gjennom årene. Dette gjør at minimerer risikoen for skader, siden musklene blir mer tøyelige og bøyelige. I tillegg fører det til økt oksygenopptak gjennom blodet, siden blodet strømmer lettere gjennom årene. Dette er med på å øke både prestasjon og nøyaktighet i bevegelsene man utfører i hovedaktiviteten.

Oppvarming i håndball

Håndball er en relativt hard sport, der hele kroppen engasjeres gjennom løping og kasting av ballen. Innenfor denne sporten er det knærne, skuldrene og anklene som er mest utsatt for skader, og oppvarming burde derfor fokusere spesielt på disse områdene. At disse områdene er mest utsatt, har sammenheng med de bevegelsene man gjør i håndball. Det er mye løping frem og tilbake, med brå bevegelser for bena om man plutselig må endre retning veldig brått. Dette er belastende for knær og ankler. Skuldrene er mye utsatt siden hele armen og skulderen er med når man utfører et skikkelig kast med ballen.

Klassisk oppvarming i håndball består av at spillerne løper frem og tilbake på banen, mens de svinger på armene. Dette gjelder imidlertid ikke for keeperen, som i hovedsak varmer opp gjennom skuddtrening. Det vil si at en annen spiller skyter mot mål mens keeperen prøver å forsvare målet.

Et annet viktig aspekt ved oppvarmingen i håndball, er å bli kjent med klisteret på ballen. Klisteret brukes for å få bedre grep på ballen, og er tillatt i klubber fra og med femtenårsalderen. Siden det finnes ulike typer klister, og egenskapene til klisteret blir påvirket av temperatur, er det viktig at alle spillerne tester hvordan klisteret føles på ballen før kampen starter.

Lekne alternativer til oppvarming

Hvis man har å gjøre med litt yngre spillere, kan det lønne seg å gjøre deler av oppvarmingen til en lek. Et morsomt alternativ til oppvarming kan for eksempel være å spille stikkball. Dette er ikke et lagspill, men alle mot alle. Det er om å gjøre å få tak i ballen, og når du har ballen skal du prøve å treffe (stikke) andre spillere med den. De som blir truffet må jogge runder rundt banen, helt til den som de ble truffet av, får et stikk. Et alternativ av denne leken er at den som blir stukket må sette seg rett ned, og derfra prøve å få tak i en ball for å stikke noen andre, og på den måten bli fri.